Navormingen Nutritie 2021-2022

Campus Sint-Niklaas Navorming Ben je als verpleegkundige werkzaam in een ziekenhuis, rust- en verzorgingstehuis, thuisgezondheidszorg of ben je diëtist(e), ziekenhuisapotheker, vertegenwoordiger van een voedingsfirma, arts,... en wens je je te verdiepen in de thematiek en het belang van voeding in de zorgverlening? Dan is deze navorming iets voor jou! Ik schrijf me in voor de navorming! Programma Volgende inhouden komen uitgebreid aan bod in deze navorming:

  • Basisbegrippen: voeding en energiebehoefte

  • Ondervoeding voorkomen, opsporen, aanpak: een Europees model

  • COPD cachexie-bijvoedingen

  • Enterale en parenterale voeding: bereiding en toegangswegen

  • Enterale of parenterale voeding in de thuissituatie

  • Voeding op intensieve zorgen, gastro-enterologie, geriatrie, palliatieve zorg

  • Voeding bij diabetes, nierziektes, chirurgie

  • Interactie van geneesmiddelen op kunstmatige voeding

  • Gewichtsverlies, sarcopenie en cachexie bij kanker: multimodale aanpak en voedingstherapie

  • Voeding bij bejaarden en sarcopenie

  • Voeding in terminale fase en/of bij vergevorderde dementie

  • Ethische besluitvorming

  • Workshops en casuïstiek

De evaluatieopdracht bestaat uit het ontwikkelen van een praktijkgericht verbetertraject dat je presenteert aan een deskundige jury en de medestudenten. Wie alle lessen bijwoont (max. 1 dag gewettigde afwezigheid toegestaan) en minstens 50% behaalt op de evaluatieopdracht ontvangt het getuigschrift Nutritie. Dit getuigschrift vermeldt het gevolgde programma en de verworven competenties, alsook de behaalde graad op de evaluatieopdracht. Je kunt het getuigschrift als EVC/EVK toevoegen aan je persoonlijke portfolio. Wie niet aan deze voorwaarden voldoet, ontvangt een deelnameattest met vermelding van het effectief gevolgde programma. Samenwerking Deze navorming is ontwikkeld door VVKVM vzw, Vlaamse Vereniging voor Klinische Voeding en Metabolisme, het nutritieteam van AZ NIKOLAAS vzw en Odisee hogeschool. Docenten Alle docenten zijn expert in het werkveld van voeding en nutritie.